Kundalini Yoga Basistechnieken

Zoals onderwezen door Yogi Bhajan.

Mantra’s

Yogi Bhajan gaf de oude yogische mantra Ong Namo Guru Dev Namo, de Adi Mantra, als instrument om direct verbinding te maken met de goddelijke leraar in jezelf. Adi = ‘primaire’ of ‘eerste’. In Kundalini Yoga is dit de eerste mantra die je doet voor elke yoga of meditatie.  Je gebruikt hem om ‘in te tunen’ voor een Kundalini Yoga groepsles, om te centeren in je Hoger Zelf, en om de leraar en de leerlingen spiritueel te begeleiden tijdens de yogales.

Ong Namo Guru Dev Namo

Vertaling: Ik buig voor de Scheppingskracht, ik buig voor de Goddelijke Innerlijke Wijsheid.

De betekenis is ook een verbinding maken met de Golden Chain, de lineage, de lange lijn van leraren uit deze traditie.

Yogi Bhajan bracht Kundalini Yoga naar de VS in 1969

Daarna wordt de volgende mantra drie keer herhaald voor bescherming:

Aad Guray Nameh,
Jugaad Guray Nameh,
Sat Guray Nameh,
Siri Guru Dayvay Nameh

Ik buig voor de eerste Wijsheid
Ik buig voor de wijsheid van alle tijden
Ik buig voor Ware Wijsheid
Ik buig voor Grote Goddelijke Wijsheid

Soms volgen warming-up yoga oefeningen, pranayama (adem-oefeningen) of zelfs een korte set bij elkaar horende oefeningen (een kriya). Dan volgt de kriya die kan bestaan uit meerdere oefeningen of zelfs uit een enkele oefening die lang duurt. Een kriya is een serie oefeningen met een specifiek thema of doel. Meestal eindigt die met een liggende ontspanning en een afsluitende meditatie. Soms is deze volgorde omgedraaid, afhankelijk van de kriya. De meditatie is vaak met muziek met mantra, Naad Yoga.

Dhyan Tjebbe Westendorp – KY leraar sinds 2002

De les eindigt met The Long Time Sun Song en driemaal chanten van Sat Nam.

‘May the long time sun shine upon you, all love surround you, and the pure light
within you guide your way on.’

Sat Nam: Waarheid is mijn identiteit – Ik resoneer Waarheid. Sat Nam = ‘Dat wat Is’

Sat Nam is de meest gebruikte mantra in Kundalini Yoga. Sat betekent waarheid – de realiteit van je bestaan. Nam betekent de indentiteit. Het is een zaad-mantra. Dit chanten wekt je ziel, balanceert de vijf elementen (tattva’s) en kan alle negatieve gedachten en vibraties doorsnijden. Chant de mantra hardop of in stilte om te verbinden met het
goddellijke bewustzijn in al wat is. Vaak in een kriya herhaal je in stilte ‘Sat’ op je inadem, ‘Nam’ op je uitadem. Ook als het niet wordt aangegeven wordt je uitgenodigd om steeds naar deze mantra terug te keren, tenzij specifiek een andere mantra wordt gegeven.

Ademtechniek

Voor videos over de Yogische Adem, Vuuradem en Sat Kriya kijk naar Guru Prem Singh, de posture master of Kundalini Yoga:

Better Breathing

Breath of Fire


Sat Kriya

Voor de juiste uitvoering van Sat Kriya, kijk hier naar Guru Prem Singh:

Sat Kriya


Bhanda’s, de wetenschap van de spiersamentrekkingen

 

Alles over Bhanda’s op de 3HO website  en hier Guru Prem Singh over Bhanda’s:  Bhanda’s protect and project.

Bhanda

Er bestaan combinaties van spiersamentrekkingen die ook wel Bhanda’s of blokken worden genoemd. Ieder blok heeft de functie om de bloedcirculatie, de zenuwdruk en de stroom van het hersenvocht in de wervelkolom te veranderen. Ze sturen ook de stroom van psychische energie en prana naar de  hoofdkanalen die er voor zorgen dat de Kundalinienergie omhoog gebracht wordt. De Bhanda’s trekken ook de lichaamsenergieën samen voor het gebruik van de bewustwording en voor het zelfgenezen.

Jalandhara Bhanda

Video Guru Prem Singh teaches Jalandhara Bhanda

De meest fundamentele Bhanda is de Jalandhara Bhanda, het nekblok. Dit blok wordt aangetrokken door de achterkant van de nek en de keel aan te trekken. De kin rust in of dichtbij de holte tussen de twee sleutelbeenderen boven op het borstbeen. Het hoofd blijft in één lijn met de wervelkolom en valt dus niet naar voren. De wervelkolom van de nek is recht zodat de opgebouwde prana energie vrijelijk naar de bovenste klierstelsels van de hersenen kan gaan. Dit is heel belangrijk. In de Kundalini Yoga Kriya’s komt er een grote hoeveelheid energie vrij, die psychische hitte creëert wat op zijn beurt weer zorgt voor het openen van de pranische Nadi’s (kanalen), die soms geblokkeerd kunnen zijn. Wanneer dit gebeurt kan er soms een snelle wisseling van bloeddruk ontstaan waardoor men duizelig kan worden. Gewoonlijk wordt in alle meditatieve houdingen de kleermakerszit gebruikt.

Uddiyana Bhanda

Video Guru Prem Singh teaches Uddiyana Bhanda

Dit is het middenrifblok. Het wordt toegepast door het middenrif hoog op te tillen in de borstkas en de bovenste buikspieren terug te trekken naar de wervelkolom. Dit creëert een holte die ervoor zorgt dat het hart een zachte massage krijgt. Het wordt als een krachtig blok gezien, daar het er voor zorgt dat de prana kracht getransformeerd wordt door het centrale zenuwkanaal van de wervelkolom naar het nekgebied. Het stimuleert het gevoel van mededogen en kan een nieuwe jeugdigheid aan het hele lichaam geven. De stand van de wervelkolom moet recht zijn. Het wordt gewoonlijk toegepast op de uitademing.

Mul Bhanda

Het wortelblok is het meest gecompliceerde van alle Bhanda’s en wordt regelmatig toegepast. Het coördineert en combineert de energie van de anus, het sexsorgaan en het navelpunt. Het eerste deel van de Mul Bhanda is het aantrekken van de sluitspier van de anus en het tegelijkertijd in en omhoog trekken, alsof je probeert om je stoelgang op te houden. Dan trek je het sexsorgaan aan, alsof je het urineren op wilt houden. Als laatste trek je de navel in door de buikspieren in te trekken richting de wervelkolom zodat de anus en het sexsorgaan naar de navel omhoog worden getrokken. Deze actie verenigt de twee belangrijkste energiestromen van het lichaam: Prana en Apana. Prana is de opwekkende energie van het 4de en 5de chakra. Apana is de eliminerende energie van het 3de, 2de en 1st chakra. De kracht van het aantrekken van het wortelblok trekt de Apana omhoog en de Prana naar beneden naar het navelpunt, het 3de chakra. De gecombineerde energieën wekken een psychische warmte op, welke de Kundalini energie kan vrijmaken. Dit blok wordt toegepast tijdens de uitademing, of tijdens de inademing wanneer het specifiek wordt vermeld.

Maha Bhanda

Dit is de toepassing van alle drie de blokken tezamen. Wanneer men alle blokken tegelijkertijd toepast, werkt dit verjongend op de zenuwen en de klieren. Door de beoefening en perfectie van de Maha Bhanda kan men problemen met natte dromen en obsessies met sexuele fantasieën oplossen. Het regelt de bloeddruk, vermindert menstruatiekrampen en voorziet de onderste klieren van extra bloed circulatie: testikels, eierstokken, prostaat, etc.


Mudra’s, de wetenschap van de handhoudingen

De hand is zowel magisch als functioneel. In het begin van ons leven gebruikten we onze handen voor onze eerste onderzoekingstocht van de wereld om ons heen, om te manipuleren en te creëren. De yogi’s brachten de verschillende delen van de hand en de daarbij behorende organen in kaart. Ieder plekje van de hand reflecteert een bepaald gebied in het lichaam of de hersenen. Elk gebied staat ook voor verschillende emoties of gedragingen. Door het buigen, kruisen, strekken en het aanraken van de vingers en de gebieden onderling, kunnen we effectief communiceren met het lichaam en de geest. De handen worden als het ware het toetsenbord om gegevens in onze geest-lichaam computer in te voeren.

Gyan Mudra. Plaats het topje van de duim tegen het topje van de wijsvinger. Stimuleert kennis en gaven. Bijbehorende planeet:  Jupiter – staat voor groei.

Shuni Mudra. Plaats het topje van de middelvinger op het topje van de duim. Stimuleert geduld en onderscheidingsvermogen. Bijbehorende planeet:  Saturnus – degene die de taken verdeelt, de karmische wet, het nemen van verantwoordelijkheid en moed om zijn plichten te vervullen.

Surya of Ravi Mudra. laats het topje van de ringvinger op het topje van de duim. Stimuleert revitaliserende energie, geeft kracht aan het zenuwstelsel en goede gezondheid. Biijbehorende planeet: Zon – energie, gezondheid, en sexualiteit / Uranus – geeft kracht aan het zenuwstelsel, intuïtie en verandering.

Bhuddi Mudra. Plaats het topje van de pink op het topje van de duim. Stimuleert capaciteit om helder en duidelijk te communiceren en ontwikkelt mediamieke en paranormale gaven. Bijbehorende planeet: Mercurius – levendigheid en mentale gaven om te communiceren.

Venus Lock. Vouw de handen samen zodat de linker pink onderaan komt. Oefen lichte druk uit met het topje van de linker duim op het weefsel tussen de duim en de wijsvinger van de rechterhand. Oefen lichte druk uit met het topje van de rechter duim op de basis van het vlezige gedeelte van de linkerhand. Voor vrouwen is de mudra precies omgekeerd. De mudra kanaliseert de sexuele energie en zorgt voor balans in het klierstelsel. Het brengt ook het vermogen om gemakkelijk te focussen en te concentreren wanneer je de handen in de schoot laat rusten, tijdens een meditatieve houding. Bijbehorende planeet: Venus – zinnelijke en sexuele energie.


Meditaties en specifieke tijdsduur

Wat er gebeurt tijdens een meditatie is afhankelijk van de tijdsduur dat je deze uitvoert. Lees hieronder welk effect je kan bereiken met 3 minuten, 11 minuten, 22 minuten, 31 minuten, 62 minuten en 2.5 uur.

3 minuten meditatie beïnvloedt het magnetische veld (AURA), de circulatie en de stabiliteit van het bloed.
11 minuten meditatie begint veranderingen teweeg te brengen in de zenuwen en het klier systeem.
22 minuten meditatie brengt de drie minds (positief, negatief en neutraal) in evenwicht, en ze beginnen samen te werken.
31 minuten meditatie staat de klieren, de adem en de concentratie toe al de cellen en ritmes van het lichaam te beïnvloeden. Het laat de geest van de meditatie de 3 guna’s beïnvloeden, en alle 31 tattva’s en alle lagen van de projectie van de mind.
62 minuten meditatie verandert de grijze materie in de hersenen. De onderbewuste “schaduw mind” en de projectie naar buiten worden geïntegreerd.


Guru Ram Das, 4e Sikh Guru, King of Yogis

Lineage

Yogi Bhajan was en yogi en Sikh en bracht Kundalini Yoga naar het Westen (V.S. vanaf 1969). Kundalini Yoga is duizenden jaren oud en vind zijn oorsprong in India en Tibet en kent ook aspecten van de Sikh Dharma. De mantra’s uit Kundalini Yoga komen bijvoorbeeld uit de Siri Guru Granth Sahib, het boek met alle heilige poëzie en gedichten van de Sikh Guru’s.

Sikh Dharmais minder oud dan yoga zelf: de tien Sikh Guru’s leefden van ongeveer 1500 – 1700. De 11e Guru is de Siri Guru Granth Sahib, het boek met alle heilige poezie en gedichten van de Sikh Guru’s.

Guru Ram Das is de 4e Sikh Guru en staat bekend als de King of Yogis en heeft met zijn kwaliteiten (compassie, meditatieve geest, healing) een speciale plaats in Kundalini Yoga.

Mul Mantra

Video met uitleg, betekenis en uitspraak van de Mul Mantra door Yogi Amandeep Singh.

De Mul Mantra is het begin van de Jap Ji (een lange mantra, Lied of meditatie van de Ziel) van Guru Nanak, de eerste Sikh Guru en grondlegger van het Sikhisme.

 

Long Ek Ong Kar

Video deel 1 met met Gurucharan Singh: instructie en betekenis van de Long Ek Ong Kar Mantar.

Video deel 2  met met Gurucharan Singh: instructie en betekenis van de Long Ek Ong Kar Mantra.