Zen meditatie

  • Wekelijks:
  • Dinsdag 8.00 – 9.00 uur
  • Vrijdag   8.00 – 9.00 uur
  • Vakantiestop: 24 dec t/m 13 jan geen zenmeditatie.
  • Onder leiding van Ingrid Shugetsu Appelboom,erkend Zenleraar
  • Bijdrage: Vrijwillige donatie voor de docent en de ruimte.

Tot 2019 ter kennismaking op basis van waardebepaling ofwel vrijwillige donatie. Daarna zal een schappelijk bedrag worden gevraagd.

De meditatie begint om 8 uur en eindigt om 9 uur. Er is zit- en loopmeditatie in stilte, eventuele zit-instructies en een kleine Dharmatalk.

Je bent van harte welkom. Of je nu beginnend of meer ervaren bent.

Een of twee uur in de week samen mediteren is een ideale kans om meditatie een plek in je leven

Meditatie hoort bij de basis van alle boeddhistische training. In het Zenboeddhisme vormt het zelfs het hart, Zen betékent meditatie. Het komt van het Chinese woord Ch’an, dat op zijn beurt is afgeleid van het Sanskriet woord Dhyana, wat ‘meditatie’ betekent.

In studying ourselves, we find the harmony that is our total existence. We do not make harmony.
We do not achieve it or gain it. It is there all the time. Here we are, in the midst of this perfect way,
and our practice is simply to realize it and then to actualize it in our every day life. – Maezumi Roshi

Meditatie is de ultieme vorm om je te leren verbinden met het hier en nu. Om je bewustzijn te leren openen voor alles dat zich in dit moment aandient. Boeddha betekent: de Wakkere. Het is een wakker worden voor de realiteit van dit moment. Misschien niet zoals we denken dat het is. Maar zoals het is op een dieper niveau, voorbij ideeen en concepten. In verbinding met de levende werkelijkheid, die voortdurend verandert. Het is een innerlijke reis, die het mogelijk maakt jezelf ten diepste te leren kennen. En van daaruit te zien wat het moment vraagt, wat jouw functioneren in het leven kan zijn.

“In Zen practice there is no line drawn between a daily life of mindful attention and the spiritual exercise of meditation.” – Maezumi Roshi

Samen wekelijks mediteren, in een vaste groep, nodigt uit meditatie een plaats in je leven te geven. Het helpt om het mediteren vol te houden op regelmatige basis, en het verdiept je beoefening. Je versterkt elkaar.

De groep wordt geleid door Sensei Ingrid Shugetsu Appels.

Ingrid begon haar Zentraining in 2000 in de lineage van de bekende Japanse Zenmeester Maezumi Roshi, bij Tenkei en Myoho Roshi, in hun Zenklooster in Groningen. Hier ontmoette ze de jongere hartebroer van Maezumi Roshi, Junyu Kuroda Roshi, die formeel haar Zenleraar werd. In januari 2016 ontving Ingrid van hem transmissie, wat haar officieel Zenleraar maakt in de Japanse Soto-traditie.


Ingrid Shugetsu Appels

Ingrid is trainer MBSR, life coach en Zenleraar. Verschillende vormen die een route bieden naar innerlijke vrijheid. Vrijheid die we al in ons dragen. Maar waar we vaak niet bij kunnen.​

Welkom!   Graag vertel ik je hier iets over mezelf, want ik begrijp dat je wil weten met wie je eventueel in zee gaat. Het is nogal een reis die we samen kunnen maken!

Mijn naam is Ingrid Shugetsu Appels. Shugetsu betekent herfstmaan, het is mijn boeddhistische naam. In Nederland ben ik Ingrid. In Japan – waar mijn Zenleraar woont en waar ik vaak kom – ben ik Shugetsu. Het heeft even geduurd voordat ik dit zelf bij elkaar kreeg! En natuurlijk blijft dit een doorlopende ontdekkingsreis.

In 2008 werd ik gecertificeerd life coach. Sinds begin 2017 geef ik trainingen MBSR, voor groepen en individueel. Hier gingen heel wat ervaringen aan vooraf, en hierin komen ze ook bij elkaar.

Je bent er al, je hoeft het alleen maar te ontdekken.

Als kind wilde ik heilige worden! Toen ik las hoe ze vaak aan hun einde kwamen liet ik het snel los… Toen werd het non. Maar dat vond ik eigenlijk niet ‘cool’. Daarna werd het zoeken. Kunstgeschiedenis gestudeerd, gezongen op het conservatorium. De liefde bracht me vervolgens 14 jaar in een gelukkig, varend bestaan. Nu ben ik Zen-monnik. Het zit blijkbaar diep! Dieper dan ik lang kon toegeven.

In 2000 zette ik de stap naar het Zenboeddhisme. Ik begon bij Zen River en ontmoette daar mijn leraar, de Japanse Zenmeester Junyu Kuroda Roshi (‘Hojo-san’). Hij is de hartebroer van Maezumi Roshi, oprichter van een van de grootste Zenscholen in het Westen. Het gaf me vele rijke reizen, van buiten en van binnen. In 2016 gaf mijn Zenleraar me transmissie, waarmee ik Zenleraar werd in de Japanse traditie. Ik zocht met het hoofd en ik vond met het hart. Zoals Picasso zo mooi zei: ‘je ne cherche pas, je trouve’. Ik zoek niet, ik vind.

​Ik voel me bevoorrecht zoveel schatten door te kunnen geven. Als trainer MBSR, als life coach, als Zenleraar. Iedere keer ben ik weer blij verrast hoeveel het voor de deelnemers kan betekenen. Onder ‘testimonials’ lees je hier meer over.

​Met liefde reis ik – kort of lang – met je mee, om de kwaliteit van jouw leven te helpen verbeteren. Vanuit wijsheid, verbinding, ontdekking.​

 


 

 

 


 Contact, informatie, en aanmelding

Ingrid Shugetsu Appels – shugetsu1@gmail.com-  06 51 077 499