Mindfulness

  • Zondagavonden (19.30 – 22 uur). Start 8 september.
    8, 15, 22, 29 september
    6, 13, 20, 27 oktober
  • Woensdagochtenden (9.30 – 12 uur). Start 11 september.
    11, 18, 25 september, 2, 9, 16, 23, 30 oktober, 6 november
  • Praktische info hier
  • Ingrids Website: www.appelboom.or

Miindfulness

Is mindfulness zweverig? Integendeel! Met open aandacht aanwezig zijn bij wat er in dit moment leeft is het summum van realiteit. Er is niets anders dan dit moment! En toch zweven we vaak ergens rond in verleden of toekomst. Laten we ons leiden door het juk van de meetlat, door ‘hoe het hoort’. En raken we onszelf kwijt.

De weg terug naar jezelf is door stil te staan, naar binnen te gaan, je te openen voor wat er NU is. De kracht en rijkdom van aandacht te ontdekken. En van daaruit te ontdekken dat er ruimte is, en dat je keuzes hebt. Dat je alle antwoorden, alle wijsheid al in je draagt.

MBSR – Mindfulness Based Stress Reduction – richt zich specifieker op een vrijere omgang met stress.

“When you touch one thing with deep awareness, you touch everything.”
– Lao Tzu

De training werd in de 70er jaren ontwikkeld door de Amerikaanse arts en boeddhist Jon Kabat-Zinn om mensen met ernstige pijnklachten op een andere manier te kunnen helpen. Hij putte hierbij uit eeuwenoude boeddhistische wijsheden en technieken die we in het Westen vaak zijn kwijtgeraakt, en die ons juist kunnen helpen in onze stressvolle samenleving. De resultaten waren vanaf het begin verrassend positief, en sindsdien heeft MBSR een grote vlucht genomen.

Ingrid Appels geeft de officiele training MBSR zoals ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn.

Het is niet te voorkomen dat vogels van droefheid landen op onze schouders; wel is te voorkomen dat zij nesten bouwen in ons haar. 
– Chinees gezegde


Groepstraining Mindfulness

In 8 weken leer je je aandacht meer in het hier en nu te brengen, mild en zonder oordeel. Je krijgt inzicht in hoe je met grenzen, zelfzorg, ongemak en plezier omgaat, en er ontstaat ruimte om bewuster keuzes te maken, vanuit rust en verbondenheid.

De training vraagt een eigen inzet. Je leert door te doen. Ervaring is niet nodig. Je bereidheid om met een milde en eerlijke houding je eigen denk- en gevoelspatronen te onderzoeken en thuis dagelijks een uur te oefenen zijn het voornaamste.

Het verbetert je focus, creativiteit en innerlijke rust. MBSR is daarbij wetenschappelijk bewezen effectief bij (stress-gerelateerde) klachten als piekeren, slaapproblemen, (chronische) pijn, burnout. Er wordt gewerkt in een kleine groep van minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers.

Via het Contactformulier kun je jezelf op de hoogte laten houden.


Ingrid is trainer MBSR, life coach en Zenleraar. Verschillende vormen die een route bieden naar innerlijke vrijheid. Vrijheid die we al in ons dragen. Maar waar we vaak niet bij kunnen.​

Welkom!   Graag vertel ik je hier iets over mezelf, want ik begrijp dat je wil weten met wie je eventueel in zee gaat. Het is nogal een reis die we samen kunnen maken!

Mijn naam is Ingrid Shugetsu Appels. Shugetsu betekent herfstmaan, het is mijn boeddhistische naam. In Nederland ben ik Ingrid. In Japan – waar mijn Zenleraar woont en waar ik vaak kom – ben ik Shugetsu. Het heeft even geduurd voordat ik dit zelf bij elkaar kreeg! En natuurlijk blijft dit een doorlopende ontdekkingsreis.

In 2008 werd ik gecertificeerd life coach. Sinds begin 2017 geef ik trainingen MBSR, voor groepen en individueel. Hier gingen heel wat ervaringen aan vooraf, en hierin komen ze ook bij elkaar.

Je bent er al, je hoeft het alleen maar te ontdekken.

Als kind wilde ik heilige worden! Toen ik las hoe ze vaak aan hun einde kwamen liet ik het snel los… Toen werd het non. Maar dat vond ik eigenlijk niet ‘cool’. Daarna werd het zoeken. Kunstgeschiedenis gestudeerd, gezongen op het conservatorium. De liefde bracht me vervolgens 14 jaar in een gelukkig, varend bestaan. Nu ben ik Zen-monnik. Het zit blijkbaar diep! Dieper dan ik lang kon toegeven.

In 2000 zette ik de stap naar het Zenboeddhisme. Ik begon bij Zen River en ontmoette daar mijn leraar, de Japanse Zenmeester Junyu Kuroda Roshi (‘Hojo-san’). Hij is de hartebroer van Maezumi Roshi, oprichter van een van de grootste Zenscholen in het Westen. Het gaf me vele rijke reizen, van buiten en van binnen. In 2016 gaf mijn Zenleraar me transmissie, waarmee ik Zenleraar werd in de Japanse traditie. Ik zocht met het hoofd en ik vond met het hart. Zoals Picasso zo mooi zei: ‘je ne cherche pas, je trouve’. Ik zoek niet, ik vind.

​Ik voel me bevoorrecht zoveel schatten door te kunnen geven. Als trainer MBSR, als life coach, als Zenleraar. Iedere keer ben ik weer blij verrast hoeveel het voor de deelnemers kan betekenen. Onder ‘testimonials’ lees je hier meer over.

​Met liefde reis ik – kort of lang – met je mee, om de kwaliteit van jouw leven te helpen verbeteren. Vanuit wijsheid, verbinding, ontdekking.​


Wanneer

Wil je op de hoogte worden gehouden over de eerstevolgende data? Schrijf je dan in op de LIndewei Nieuwsbrief, of mail naar:  shugetsu1@gmail.com

Kosten

325,- voor particulieren en € 425,- als de werkgever de training vergoedt, beiden excl. BTW. Dit is inclusief 8 dagdelen plus een stiltedag, een uitgebreid werkboek + geluidsopnames, intake en nagesprek.

De trainster Ingrid Appels is aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Sommige zorgverzekeraars vergoeden hierdoor deze Mindfulness Training. Hier vind je enige informatie: zorgwijzer.nl  maar check alle voorwaarden voor je eigen situatie goed zelf svp.

Als kosten een belemmering zijn voor deelname, dan is reductie mogelijk.

Contact, informatie, en aanmelding

Ingrid Shugetsu Appels – E shugetsu1@gmail.com- M 06 51 077 499

Ingrid geeft ook individuele trainingen. Deze worden gegeven op een tijd en plaats in overleg, bijvoorbeeld op een prachtige plek op de Kagerplassen. Vraag naar de mogelijkheden.


Testimonials

“Ingrid was als een mede-reisgenoot en ook als sherpa, iemand die weet hoe een weg te kunnen gaan en mee helpt dragen in wat is en mijn eigen zelfstandigheid vergroot.”

“De training was helder van opzet. Niet zweverig maar heel praktisch.”

“Je ‘lichtheid’ en humor vond ik ook fijn.”

“Ik merk dat ik door de training bewuster bezig ben met rust inbouwen en passen op de plaats maken.”

“Groter besef dat dingen mogen zijn zoals ze zijn. Niet meteen willen oplossen.”

” Een vijf-sterren-training met een vijf-sterren-trainster!”