Ingrid Shugetsu Appels

  • Zenmeditatie wekelijks op dinsdag en vrijdag 8.00 – 9.00 uur.  Praktische info hier
  • Mindfulness Vervolgtraining Help, hoe kom ik de winter door?  4x woensdagochtend op 24 en 31 okt, 7 en 14 nov. Praktische info hier
  • Mindfulness Zondagavonden:
    23, 30 september, 7, 14, 21, 28 oktober, 4, 11 november. Praktische info hier

Ingrids Website: www.appelboom.org


Mindfulness

Is mindfulness zweverig? Integendeel! Met open aandacht aanwezig zijn bij wat er in dit moment leeft is uiterst reëel. Er is niets anders dan dit moment! En toch zweven we vaak ergens rond in verleden of toekomst. Laten we ons leiden door het juk van de meetlat, druk van buitenaf, door ‘hoe het hoort’. En raken we onszelf kwijt.

‘The only way OUT is the way IN’

De weg terug naar jezelf is door stil te staan, naar binnen te gaan, je te openen voor wat er NU is. De kracht en rijkdom van aandacht te ontdekken. En van daaruit te ontdekken dat er ruimte is, en dat je keuzes hebt. Dat je alle antwoorden, alle wijsheid al in je draagt.

MBSR – Mindfulness Based Stress Reduction – richt zich specifieker op een vrijere omgang met stress.

“When you touch one thing with deep awareness, you touch everything.”
– Lao Tzu

De training werd in de 70er jaren ontwikkeld door de Amerikaanse arts en boeddhist Jon Kabat-Zinn om mensen met ernstige pijnklachten op een andere manier te kunnen helpen. Hij putte hierbij uit eeuwenoude boeddhistische wijsheden en technieken die we in het Westen vaak zijn kwijtgeraakt, en die ons juist kunnen helpen in onze stressvolle samenleving. De resultaten waren vanaf het begin verrassend positief, en sindsdien heeft MBSR een grote vlucht genomen.

Ingrid Appels geeft de officiele training MBSR zoals ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn.

Het is niet te voorkomen dat vogels van droefheid landen op onze schouders; wel is te voorkomen dat zij nesten bouwen in ons haar. 
– Chinees gezegde

Groepstraining Mindfulness

In 8 weken leer je je aandacht meer in het hier en nu te brengen, mild en zonder oordeel. Je krijgt inzicht in hoe je met grenzen, zelfzorg, ongemak en plezier omgaat, en er ontstaat ruimte om bewuster keuzes te maken, vanuit rust en verbondenheid.

De training vraagt een eigen inzet. Je leert door te doen. Ervaring is niet nodig. Je bereidheid om met een milde en eerlijke houding je eigen denk- en gevoelspatronen te onderzoeken en thuis dagelijks een uur te oefenen zijn het voornaamste.

Data: 23, 30 september, 7, 14, 21, 28 oktober, 4, 11 november. Stiltedag 3 november (10-16 uur).

Het verbetert je focus, creativiteit en innerlijke rust. MBSR is daarbij wetenschappelijk bewezen effectief bij (stress-gerelateerde) klachten als piekeren, slaapproblemen, (chronische) pijn, burnout. Er wordt gewerkt in een kleine groep van minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers.

Vervolgtraining Mindfulness

Voor degenen die de training MBSR hebben gevolgd is er een vervolgtraining, met aandacht voor verdieping van je inzichten, en compassie voor jezelf en anderen.

Mindful omgaan met Dementie

Voor mensen die te maken hebben met dementie – bij een ouder, een partner, een goede vriend – en dit moeilijk vinden, start januari 2019 de training ‘Mindful omgaan met dementie’.

Via het Contactformulier kun je jezelf op de hoogte laten houden.


Meditatie

Iedere dinsdag- en vrijdagochtend in De Lindewei, onder leiding van Ingrid Appels, erkend Zenleraar.

De meditatie begint om 8 uur en eindigt om 9 uur. Er is zit- en loopmeditatie in stilte, eventuele zitinstructies en een kleine Dharmatalk.

Je bent van harte welkom. Of je nu beginnend of meer ervaren bent.

Een of twee uur in de week samen mediteren is een ideale kans om meditatie een plek in je leven

Meditatie hoort bij de basis van alle boeddhistische training. In het Zenboeddhisme vormt het zelfs het hart, Zen betékent meditatie. Het komt van het Chinese woord Ch’an, dat op zijn beurt is afgeleid van het Sanskriet woord Dhyana, wat ‘meditatie’ betekent.

In studying ourselves, we find the harmony that is our total existence. We do not make harmony.
We do not achieve it or gain it. It is there all the time. Here we are, in the midst of this perfect way,
and our practice is simply to realize it and then to actualize it in our every day life. – Maezumi Roshi

Meditatie is de ultieme vorm om je te leren verbinden met het hier en nu. Om je bewustzijn te leren openen voor alles dat zich in dit moment aandient. Boeddha betekent: de Wakkere. Het is een wakker worden voor de realiteit van dit moment. Misschien niet zoals we denken dat het is. Maar zoals het is op een dieper niveau, voorbij ideeen en concepten. In verbinding met de levende werkelijkheid, die voortdurend verandert. Het is een innerlijke reis, die het mogelijk maakt jezelf ten diepste te leren kennen. En van daaruit te zien wat het moment vraagt, wat jouw functioneren in het leven kan zijn.

“In Zen practice there is no line drawn between a daily life of mindful attention and the spiritual exercise of meditation.” – Maezumi Roshi

Samen wekelijks mediteren, in een vaste groep, nodigt uit meditatie een plaats in je leven te geven. Het helpt om het mediteren vol te houden op regelmatige basis, en het verdiept je beoefening. Je versterkt elkaar.

De groep wordt geleid door Sensei Ingrid Shugetsu Appels.

Ingrid begon haar Zentraining in 2000 in de lineage van de bekende Japanse Zenmeester Maezumi Roshi, bij Tenkei en Myoho Roshi, in hun Zenklooster in Groningen. Hier ontmoette ze de jongere hartebroer van Maezumi Roshi, Junyu Kuroda Roshi, die formeel haar Zenleraar werd. In januari 2016 ontving Ingrid van hem transmissie, wat haar officieel Zenleraar maakt in de Japanse Soto-traditie.


Ingrid Shugetsu Appels

Ingrid is trainer MBSR, life coach en Zenleraar. Verschillende vormen die een route bieden naar innerlijke vrijheid. Vrijheid die we al in ons dragen. Maar waar we vaak niet bij kunnen.​

Welkom!   Graag vertel ik je hier iets over mezelf, want ik begrijp dat je wil weten met wie je eventueel in zee gaat. Het is nogal een reis die we samen kunnen maken!

Mijn naam is Ingrid Shugetsu Appels. Shugetsu betekent herfstmaan, het is mijn boeddhistische naam. In Nederland ben ik Ingrid. In Japan – waar mijn Zenleraar woont en waar ik vaak kom – ben ik Shugetsu. Het heeft even geduurd voordat ik dit zelf bij elkaar kreeg! En natuurlijk blijft dit een doorlopende ontdekkingsreis.

In 2008 werd ik gecertificeerd life coach. Sinds begin 2017 geef ik trainingen MBSR, voor groepen en individueel. Hier gingen heel wat ervaringen aan vooraf, en hierin komen ze ook bij elkaar.

Je bent er al, je hoeft het alleen maar te ontdekken.

Als kind wilde ik heilige worden! Toen ik las hoe ze vaak aan hun einde kwamen liet ik het snel los… Toen werd het non. Maar dat vond ik eigenlijk niet ‘cool’. Daarna werd het zoeken. Kunstgeschiedenis gestudeerd, gezongen op het conservatorium. De liefde bracht me vervolgens 14 jaar in een gelukkig, varend bestaan. Nu ben ik Zen-monnik. Het zit blijkbaar diep! Dieper dan ik lang kon toegeven.

In 2000 zette ik de stap naar het Zenboeddhisme. Ik begon bij Zen River en ontmoette daar mijn leraar, de Japanse Zenmeester Junyu Kuroda Roshi (‘Hojo-san’). Hij is de hartebroer van Maezumi Roshi, oprichter van een van de grootste Zenscholen in het Westen. Het gaf me vele rijke reizen, van buiten en van binnen. In 2016 gaf mijn Zenleraar me transmissie, waarmee ik Zenleraar werd in de Japanse traditie. Ik zocht met het hoofd en ik vond met het hart. Zoals Picasso zo mooi zei: ‘je ne cherche pas, je trouve’. Ik zoek niet, ik vind.

​Ik voel me bevoorrecht zoveel schatten door te kunnen geven. Als trainer MBSR, als life coach, als Zenleraar. Iedere keer ben ik weer blij verrast hoeveel het voor de deelnemers kan betekenen. Onder ‘testimonials’ lees je hier meer over.

​Met liefde reis ik – kort of lang – met je mee, om de kwaliteit van jouw leven te helpen verbeteren. Vanuit wijsheid, verbinding, ontdekking.​

 


Wanneer

Wil je op de hoogte worden gehouden over de eerstevolgende data? Schrijf je dan in op de LIndewei Nieuwsbrief, of mail naar:  shugetsu1@gmail.com

Kosten

325,- voor particulieren en € 425,- als de werkgever de training vergoedt, beiden excl. BTW. Dit is inclusief 8 dagdelen plus een stiltedag, een uitgebreid werkboek + geluidsopnames, intake en nagesprek.

De trainster Ingrid Appels is aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Sommige zorgverzekeraars vergoeden hierdoor deze Mindfulness Training. Hier vind je enige informatie: zorgwijzer.nl  maar check alle voorwaarden voor je eigen situatie goed zelf svp.

Als kosten een belemmering zijn voor deelname, dan is reductie mogelijk.

Contact, informatie, en aanmelding

Ingrid Shugetsu Appels – E shugetsu1@gmail.com- M 06 51 077 499

Ingrid geeft ook individuele trainingen. Deze worden gegeven op een tijd en plaats in overleg, bijvoorbeeld op een prachtige plek op de Kagerplassen. Vraag naar de mogelijkheden.


Testimonials

“Ingrid was als een mede-reisgenoot en ook als sherpa, iemand die weet hoe een weg te kunnen gaan en mee helpt dragen in wat is en mijn eigen zelfstandigheid vergroot.”

“De training was helder van opzet. Niet zweverig maar heel praktisch.”

“Je ‘lichtheid’ en humor vond ik ook fijn.”

“Ik merk dat ik door de training bewuster bezig ben met rust inbouwen en passen op de plaats maken.”

“Groter besef dat dingen mogen zijn zoals ze zijn. Niet meteen willen oplossen.”

” Een vijf-sterren-training met een vijf-sterren-trainster!”