Ingrid Shugetsu Appels

Mindfulness Training

Zondagavonden van 19.30 – 22 uurStart op 1 maart en daarna: 8, 15, 22, 29 maart, 5, 12, 19 april en de stiltedag (10-16 uur) op 11 april.


Mindfulness

Is mindfulness zweverig? Integendeel! Met open aandacht aanwezig zijn bij wat er in dit moment leeft is uiterst reëel. Er is niets anders dan dit moment! En toch zweven we vaak ergens rond in verleden of toekomst. Laten we ons leiden door het juk van de meetlat, druk van buitenaf, door ‘hoe het hoort’. En raken we onszelf kwijt.

‘The only way OUT is the way IN’

De weg terug naar jezelf is door stil te staan, naar binnen te gaan, je te openen voor wat er NU is. De kracht en rijkdom van aandacht te ontdekken. En van daaruit te ontdekken dat er ruimte is, en dat je keuzes hebt. Dat je alle antwoorden, alle wijsheid al in je draagt.

“When you touch one thing with deep awareness, you touch everything.”
– Lao TzuMBSR –

Mindfulness Based Stress Reduction – richt zich specifieker op een vrijere omgang met stress. In de 70er jaren ontwikkeld door de Amerikaanse arts en boeddhist Jon Kabat-Zinn om mensen met ernstige pijnklachten op een andere manier te kunnen helpen. Hij putte uit eeuwenoude boeddhistische wijsheden en technieken die ons kunnen helpen in onze stressvolle samenleving. De resultaten waren vanaf het begin verrassend positief, en sindsdien heeft MBSR een grote vlucht genomen. Ingrid Appels geeft de officiele training MBSR zoals ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn.

Het is niet te voorkomen dat vogels van droefheid landen op onze schouders; wel is te voorkomen dat zij nesten bouwen in ons haar. 
– Chinees gezegde

Groepstraining Mindfulness

In 8 weken leer je je aandacht meer in het hier en nu te brengen, mild en zonder oordeel. Je krijgt inzicht in hoe je met grenzen, zelfzorg, ongemak en plezier omgaat, en er ontstaat ruimte om bewuster keuzes te maken, vanuit rust en verbondenheid.

De training vraagt een eigen inzet. Je leert door te doen. Ervaring is niet nodig. Je bereidheid om met een milde en eerlijke houding je eigen denk- en gevoelspatronen te onderzoeken en thuis dagelijks een uur te oefenen zijn het voornaamste.

Het verbetert je focus, creativiteit en innerlijke rust. MBSR is wetenschappelijk bewezen effectief bij (stress-gerelateerde) klachten als piekeren, slaapproblemen, (chronische) pijn, burn-out. Er wordt gewerkt in een kleine groep van minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers.

Data

Zondagavonden van 19.30 – 22 uur
Start op 1 maart en daarna: 8, 15, 22, 29 maart, 5, 12, 19 april en de stiltedag (10-16 uur) op 11 april.

Deelname

Voor 8 dagdelen plus een stiltedag, een uitgebreid werkboek, geluidsopnames met begeleidde oefeningen, intake en nagesprek betaal je € 395,- incl. 21% btw. Als de werkgever betaalt dan is het € 425,- excl. 21% btw.

Ingrid is lid van de VMBN – overkoepelende kwaliteitsorganisatie – in de hoogste categorie, registratienummer 2017975. Meerdere zorgverzekeraars vergoeden daarom de training (gedeeltelijk). Zie www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness. Check alle voorwaarden voor je eigen situatie goed zelf s.v.p.

Als kosten een belemmering zijn voor deelname, dan kan er ook in termijnen worden betaald.

Links

Via het Contactformulier kun je jezelf op de hoogte laten houden.


Vervolgtraining Mindfulness

Voor degenen die de training MBSR hebben gevolgd is er een vervolgtraining, met aandacht voor verdieping van je inzichten, en compassie voor jezelf en anderen.


Afbeelding

Over Ingrid Shugetsu Appels

Ingrid is trainer MBSR, life coach en Zenleraar. Haar aanbod biedt routes naar innerlijke vrijheid. Vrijheid die we al in ons dragen. Maar waar we vaak niet bij kunnen.​

Ingrid begon haar Zentraining in 2000 in de lineage van de bekende Japanse Zenmeester Maezumi Roshi, bij Tenkei en Myoho Roshi, in hun Zenklooster in Groningen. Hier ontmoette ze de jongere hartebroer van Maezumi Roshi, Junyu Kuroda Roshi, die formeel haar Zenleraar werd. In januari 2016 ontving Ingrid van hem transmissie, wat haar officieel Zenleraar maakt in de Japanse Soto-traditie. Ingrid is trainer MBSR, life coach en Zenleraar.


Welkom!

Welkom! Graag vertel ik je hier iets over mezelf, want ik begrijp dat je wil weten met wie je eventueel in zee gaat. Het is nogal een reis die we samen kunnen maken!

Mijn naam is Ingrid Shugetsu Appels. Shugetsu betekent herfstmaan, het is mijn boeddhistische naam. In Nederland ben ik Ingrid. In Japan – waar mijn Zenleraar woont en waar ik vaak kom – ben ik Shugetsu. Het heeft even geduurd voordat ik dit zelf bij elkaar kreeg! En het blijft een doorlopende ontdekkingsreis

Ik ben gecertificeerd life coach sinds 2008.

Sinds begin 2017 geef ik trainingen MBSR (Mindfulness Based Stress Reductie), voor groepen en individueel.

Hier gingen heel wat ervaringen aan vooraf, en hierin komen ze ook bij elkaar.

Je bent er al, je hoeft het alleen maar te ontdekken.

Als kind wilde ik heilige worden! Toen ik las hoe ze vaak aan hun einde kwamen liet ik het snel los… Toen werd het non. Maar dat vond ik eigenlijk niet ‘cool’. Daarna werd het zoeken. Kunstgeschiedenis gestudeerd, gezongen op het conservatorium, gewerkt voor musea, geschreven. Via de liefde belandde ik veertien jaar in een gelukkig, varend bestaan.

In 2000 zette ik de stap naar het Zenboeddhisme. In eerste instantie bij Zen River, een Zentempel in het Groningse Uithuizen. Hier ontmoette ik mijn leraar, de Japanse Zenmeester Junyu Kuroda Roshi (‘Hojo-san’). Hij is de jongere broer van Maezumi Roshi, oprichter van een van de grootste Zenscholen in het Westen. Mijn training met hem gaf me vele rijke reizen, van buiten en van binnen. In 2016 gaf Kuroda Roshi me transmissie, waarmee ik Zenleraar werd in de Japanse traditie.

Ik voel me bevoorrecht zoveel schatten door te kunnen geven. Als trainer MBSR, als life coach, als Zenleraar. Iedere keer ben ik weer blij verrast hoeveel het voor de deelnemers kan betekenen. Omdat ze gaan ontdekken dat ze alles al in huis hebben. Onder ‘testimonials’ lees je hier meer over.

Met liefde reis ik – kort of lang – met je mee, om de kwaliteit van jouw leven te helpen verbeteren. Vanuit wijsheid, verbinding, ontdekking.​


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact, informatie, en aanmelding

  • E-mail:  shugetsu1@gmail.com-
  • Mobiel:  06 51 077 499
  • Op de hoogte blijven? Schrijf je in op Lindewei-Nieuwsbrief, of mail naar:  shugetsu1@gmail.com

Ingrid geeft ook individuele trainingen. Deze worden gegeven op een tijd en plaats in overleg, bijvoorbeeld op een prachtige plek op de Kagerplassen. Vraag naar de mogelijkheden.


Testimonials

  • Ingrid was als een mede-reisgenoot en ook als sherpa, iemand die weet hoe een weg te kunnen gaan en mee helpt dragen in wat is en mijn eigen zelfstandigheid vergroot.
  • De training was helder van opzet. Niet zweverig maar heel praktisch.
  • Je ‘lichtheid’ en humor vond ik ook fijn.
  • Ik merk dat ik door de training bewuster bezig ben met rust inbouwen en passen op de plaats maken.
  • Groter besef dat dingen mogen zijn zoals ze zijn. Niet meteen willen oplossen.
  • Een vijf-sterren-training met een vijf-sterren-trainster!